Naif Design Web Sitesi 2020 – naifdesign.com

14 Eki 2020 | Naif Design, web sitesi

Bugün size naif tasarım / naif design için yaptığımız web sitesinden bahsetmek istiyorum.

Son zamanlarda yaptığımız en farklı, en ilgi çekici ve aynı zamanda oldukça sade bir yapıya sahip olan bu site, aslında 2017 yılında yine naif tasarım için hazırlamış olduğumuz sitenin tamamen baştan yaratılma çalışması.

Naif tasarım veya global adı ile naif design, 2010 yılında kurulmuş bir iç mimarlık ve tasarım firması.

Bir tasarım markasının web site tasarımını yaparken doğal olarak bazı kuralları bozma ihtiyacı duyuyoruz =) Naif tasarımın web sitesinde ise siteye girer girmez ters bir durumla karşılaşıyorsunuz. Site geleneksel web sitelerinin aksine yukarıdan aşağıya değil, aşağıdan yukarıya doğru ilerliyor ve açılış ekranında naif’in kapısını görüyorsunuz. Genelde en tepeye yerleştirilen menü ise sayfanın en alt kısmına sabit bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Şimdi isterseniz sitenin nasıl çalıştığına göz atalım…

 

Navigasyonlar

 

  1. Manuel Kaydırma
  2. Kaydırma Buttonları
  3. Sabit Alt Menü

Her ne kadar web sitesi (en azından ana sayfa) aşağıdan yukarı akacak olsa da kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak adına 3 farklı gezinme yöntemi kullanıldı. Böylelikle kullanıcılar ister kaydırma yöntemi ile kendi diledikleri miktarda hareket sağlayabiliyorlar isterlerse de her bölümün sağ üst köşesinde bulunan scroll butonları ile sonraki bölüme atlama yapabiliyorlar. Ayrıca en aşağıda bulunan menümüzden de istenilen bölüme hızlı bir şekilde geçiş sağlanabiliyor.

 

Ana Sayfa Bölümleri

 

Home

Bölümlere geçecek olursak, web sitesinin felsefesini naif’in de felsefesine uygun olarak sokaktan almak istedik ve başlangıç için artık oldukça ünlenmiş diyebileceğimiz naif’in sokak kapısını kullandık. İllüstrasyonların Piknik.Works tarafından yapıldığı sitede, tüm bu çizimlerin kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmek adına, kullanabildiğimiz yerlerde SVG teknolojisinden yararlandık.

Bu bölümde göze çarpan unsurlardan biri de illüstrasyonun anime edilerek sayfaya küçük bir hareketlilik ve hayat getirmiş olması. Örneğin sayfa yüklenirken yanıp sönen naif logosu, kapının yanında rüzgârdan sallanan boğalı ampul ve doğal gaz kutusundaki sürpriz gülümsemeyi sayabiliriz.

Manifesto

Üst bölüme ilerlediğimizde Naif’in yıllardır değişmeyen manifestosu ile karşılaşıyoruz. Bu bölüm de diğer bölümler gibi responsive bir tasarıma sahip

Works

Works bölümünde Naif’in bugüne dek yaptığı projelerden örnekleri görüyoruz, buradan ilerde değineceğimiz proje ve kategori sayfalarına direkt geçebileceğimiz gibi aynı zamanda projeler arasında gezinmeye de devam edebiliyoruz.

Team

Naif’i oluşturan ekibin bulunduğu ve zaman içerisinde güncellenmeye devam edecek bölümümüz Team kısmında yer alıyor.

Community

Naif’in var oluş hikayesinde, en iz bırakan zamanların ve naifin felsefesinin resmedildiği bölüm ise Community kısmında. Bu bölüm tasarım ve yerleşim açısından oldukça zorlayıcı bir bölüm olsa da denenen onlarca farklı varyasyonun ardından ulaştığımız noktadan oldukça memnun olduğumuzu söyleyebilirim.

Contact

Son olarak ana sayfamızın tepesine ulaştığımızda, sosyal medya linklerini, iletişim kanallarını, naif in haritadaki yerini ve sitenin masaüstü versiyonunda naif gazeteyi okuyabileceğiniz linkleri bulabilirsiniz.

 

Diğer Sayfalar

 

  • Ana Sayfa
  • Proje Sayfaları
  • Kategori Sayfaları
  • Naif Gazete Sayfaları
  • 404 Sayfası

 

Ana sayfa dışındaki diğer sayfaları incelersek Works bölümünden ulaşılabilen proje sayfalarında projeler arası navigasyon, projenin künyesi ve genellikle, Türkiye’nin en iyi mimari fotoğrafçılarından olan İbrahim Özbunar’ın çektiği fotoğrafları göreceksiniz. Projeler arası gezinmenin yanı sıra, her projenin içinden, aynı proje kategorisine veya aynı yıl yapılmış diğer projelerin listesine ulaşmak da mümkün.

Bu listelerden de diğer kategori sayfalarına veya diğer yılların işlerine de ulaşabilirsiniz.

Genellikle yılda bir çıkardıkları ve basılı olarak yayınlayıp kendi çevreleri ile paylaştıkları Naif Gazeteyi de artık web sitesinden okuma imkânı bulabilirsiniz.
Her ne kadar karşınıza çıkmayacağını umsak da geçersiz bir sayfaya giriş yaparsanız karşınıza çıkacak olan 404 hata sayfası tasarımını da düşündük.

 

Cihazlarda Gösterim

 

Site, içeriğinde kullanılan tüm farklı yazılım türlerine rağmen, mümkün mertebe tüm popüler cihaz ve tarayıcılara uyumlu olacak şekilde tasarlandı. Bu responsive tasarım sayesinde, mobil cihazlarda da sitedeki detaylar ve incelikler kaybolmadan rahat bir kullanım sağlanabiliyor. Örneğin ana sayfanın Community kısmındaki çizimin mobil cihazlarda nasıl farklı bir yapıya dönüştüğünü rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz.

Doğru hosting seçimi, altyapı düzenlemeleri, hızlandırma algoritmaları ve CDN sayesinde, yoğun bir içeriği sahip olsa bile, hız konusunda sorun yaşatmayan web sitemizi naifdesign.com adresinden ziyaret edebilirsiniz.

Sevgiler
Bilge Can Gürer
Radar WFP